Vantelesna oplodnja

Vantelesna oplodnja


Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se stanje kada i nakon godinu dana kontinuiranih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, izostane željena trudnoća. Procenat bračne neplodnosti je danas u razvijenom svetu vrlo visok što je i ozbiljan problem današnjeg društva! Jedna od metoda rešavanja bračne neplodnosti je i vantelesna oplodnja(VTO).

Indikacije za vantelesnu oplodnju mogu biti i sterilitet žene i sterilitet muškarca.

Uzroci nemogućnosti ostajanja u drugom stanju mogu biti različiti:

A) Sterilitet organskog, genitalnog porekla što obuhvata:

  1. Oštećenja jajovoda (30%)
  2. Razvojne anomalije materice i Ashermanov sindrom - priraslice unutar materice (8-10%)
  3. Oštećenja grlića (2%)
  4. Endometriozu (26%)

B) Hormonsko funkcionalne uzroke (25%), koji podrazumevaju poremećaj ovulacije i menstruacije. U ovu grupu spada i sindrom policističnih jajnika.

C) Sterilitet ekstragenitalnog porekla (2-3%), koji predstavlja poremećaj rada drugih endokrinih žlezda kao što su tireoidna, nadbubrežna, hipotalamus, hipofiza i bubrezi.

D) Imunološki uzroci steriliteta (3-5%)

E) Neobjašnjen uzrok steriliteta (5%)

Jedno od prvih ispitivanja kod problema steriliteta je ispitivanje spermograma muškarca. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji spermogram se klasifikuje na više grupa:

Normospermija je normalan nalaz, predstavlja spermogram gde je broj spermatozoida veći od 20 miliona/ml, pokretljivost veća od 50% i broj normalnih oblika veći od 50%.

Problemi koji mogu da dovedu do steriliteta muškarca su:

Oligospermija - smanjen broj spermatozoida,

Astenospermija – smanjena pokretljivost pokretljivost spermatozoida,

Teratospermija - poremećena morfologija spermatozoida i

Azospermija - nedostatak spermatozoida u semenoj tečnosti.

Od 1978. godine, kada je rođena Lujza Braun, prva beba iz postupka vantelesne oplodnje, ova metoda omogućila je rađanje preko 6,5 miliona dece širom sveta. Ova metoda lečenja bračne neplodnosti se nikad ne radi prva, nego se predlaže kada druge metode nisu dale rezultate.

Zahvaljujući sve boljoj savremenoj opremi, vantelesna oplodnja pokazuje visok stepen uspešnosti, koji se kreće od 22% do 40% iznetih trudnoća po jednom pokušaju. Zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, od kada je 1992. godine u proceduru ušla metoda mikrofertilizacije (intraćelijske injekcije spermatozoida – ICSI), danas je definitivno razrešen i problem steriliteta muškarca.

Mogućnost da se putem ove metode uradi skrining nekih bolesti ploda pre nego što se implantira u matericu, u budućnosti daje rešenje onim bračnim parovima kod kojih ne postoji problem neplodnosti, nego postojanje opterećujućih porodičnih genetskih faktora jednog ili oba roditelja i time odgovori na njihovo pitanje da li će moći imati zdravo dete.

VTO podrazumeva stimulaciju jajnika da proizvede više jajnih ćelija koje se u određenom danu ciklusa, pod kontrolom ultrazvuka izvade zajedno sa folikularnom tečnosti i oplode u spoljnim uslovima (odatle i naziv «in vitro fertilizacija»), te potom u obliku oplođene jajne ćelije ili embriona vraćaju u matericu. Za ovaj proces je potrebno imati zdravu matericu normalnog izgleda, kao i normalne jajnike koji će reagovati na datu stimulaciju. Jajovodi nisu potrebni u ovom procesu, što je vrlo važno kod pacijentkinja koje ih nemaju zbog prethodnih operacija.

Godine starosti imaju velikog uticaja na uspeh ove metode.

Stopa trudnoća kod žena mlađih od 30 godina je 30% i više, a kod žena starijih od 40 godina je manja od 5%.

Tim za vantelesnu oplodnju čine ginekolozi, biolog, psiholog, urolog, internista, anesteziolog i medicinske sestre.

Verom u taj uspeh, upornošću, kao vašim i lekarskim zajedničkim angažovanjem, program je vrlo prihvatljiva metoda lečenja!